Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy

5/5 - (4 votes)

Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy

Wiele osób wyjeżdża do pracy, czy na weekendowe wypady gdzie nie zawsze jest możliwość zapewnienia sobie obiadu czy ciepłej kolacji. Czasem po prostu szkoda pogody na gotowanie, czy bieganie po knajpach. Wiadomo w restauracji trzeba też poczekać, a i ostatnio słono zapłacić. Więc z różnych względów warto mieć pod ręką, kilka słoików z domowym daniem 😉 Przydatne nawet w okresach, kiedy późno wrócisz z pracy lub po prostu chcesz się troszkę polenić 😉 Wtedy wystarczy odgrzać i gotowe. Łopatka w sosie własnym to jedno z takich idealnych dań słoikowych. Sterylizowana w szybkowarze lub tyndalizowana , przetrwa bez lodówki nawet rok. Pasuje do wszystkiego, jest syta i niedroga w przygotowaniu 😉

składniki na około 4 słoiki o pojemności 1 l. :

  • 1 kg łopatki wieprzowej, najlepiej odtłuszczonej
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 4 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
  • 0,5 litra wody
  • 4 plastry smalcu wieprzowego (zalecam smalec nie olej, bo słoiki dłużej i lepiej się przechowują )

Łopatkę podziel na cztery kawałki. Każdy posyp słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Do brytfanki lub garnka rzymskiego włóż 4 kawałki smalcu i na każdym ułóż kawałek łopatki. Wszystkie porcje mięsa polej maggi i wokół każdej, ułóż obrane i rozkrojone na ćwiartki cebule. Rozgrzej piekarnik do 200 C i wstaw brytfankę ale jeszcze jej nie przykrywaj. Opiekaj łopatkę do czasu aż nabierze złotego koloru, takiego jaki lubisz 😉

Trwa to zazwyczaj około 40-60 minut w zależności od wagi użytego mięsa lub jak w moim przypadku od kaprysu „pana starego piernika-imć piekarnika” 😉 Po uzyskaniu apetycznej, przypieczonej wieprzowinki, zalej ją wodą, zakryj pokrywką, zmniejsz temperaturę do 160 C i duś pod przykryciem półtorej godziny. Kontroluj od czasu do czasu czy woda zbytnio nie odparowała. Po upływie tego czasu wyjmij mięso. Sos powstały po pieczeniu mięsa zagęść, mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Przygotuj 4 wyparzone słoiki o pojemności 1 litra.



Każdy kawałek łopatki delikatnie pokrój na mniejsze części i włóż do słoika (4 kawałki po jednym na słoik 😉 ). Zalej sosem i zakręć. Do szybkowaru na dno włóż ścierką ułóż na niej słoiki i zalej wodą tak, żeby około 5 cm słoika wraz z pokrywką nie były zanurzone. Zamknij szybkowar i ustaw na gazie. Od momentu zamknięcia się zaworu, sterylizuj 60 minut. Po zakończeniu procesu pozostaw słoiki w szybkowarze do następnego dnia. Na drugi dzień już tylko wyjmij i ustaw w dowolnym miejscu, nie potrzebujesz już lodówki 😉 Jeśli nie masz szybkowaru, zastosuj tyndalizację, czyli gotuj danie przez trzy dni w garnku z wodą. Pierwszego dnia 60 minut, drugiego dnia 30 minut, trzeciego dnia 15 minut. Efekt będzie ten sam-można przechowywać bez lodówki tylko niestety, pójdzie więcej gazu. Gotowe, do kaszy, ryżu, ziemniaków czy nawet bułki w podróży, pracy, jak znalazł… 😉 . Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.