Młoda kapusta po alzacku
Kapusta po alzacku ma wiele pysznych wersji, trochę jak nasze bigosy 😉 Mamy przecież bigos ze słodkiej kapusty, kwaśniej, słodko kwaśnej, po myśliwsku, ze śliwką , biały, oczywiście z młodej kapusty również...I wszystkie one są prawdziwe 😉 Więc nie będę jakoś się rozpisywać o jej pochodzeniu bo powstałby wpis na kilka stron. Wracając do kapusty po alzacku, to nam akurat ta wersja z młodego warzywa, smakuje najbardziej .. Pyszna i szybciutka w wykonaniu. Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Warto zrobić zwłaszcza, że właśnie sezon na młodą kapustę w pełni więc trzeba korzystać 😉
składniki:
- 1 młoda kapusta
- 100 g wędzonej słoniny
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 łyżka cukru ( można zastąpić miodem)
- 1 ząbek czosnku
- sól, biały pieprz do smaku
Kapustę poszatkuj. Słoninę pokrój drobno i wytop na patelni na skwarki. Następnie dorzuć do niej kapustę i smaż, mieszając na dużym ogniu. Dopraw cukrem, sokiem z cytryny, wyciśniętym praską czosnkiem oraz sola i białym pieprzem do smaku. Całość smaż nie dłużej niż 6-7 minut, tak żeby kapusta lekko zmiękła ale pozostała nadal nieco chrupiąca. Jakkolwiek zagmatwanie to brzmi, da się tak zrobić 😉 Serwuj na gorąco, prosto z patelni z dowolnymi dodatkami. Tak smakuje najlepiej na świeżo 😉 Smacznego!