Jajka w warzywnej galaretce
Czasami ma się na coś ochotę , ale nie na kanapki , które wchodzą w boczki i wychodzą bokiem , po całym tygodniu życia w pospiechu . Tylko na coś lekkiego i pysznego , coś co jest kolorowe i apetyczne . Jajka w galarecie to naprawdę smaczny posiłek lub przystawka , fajna wegetariańska ( jeśli użyjemy agaru zamiast żelatyny ) , a do tego bardzo odżywcza , dietetyczna i co tu wiele mówić ładna . Ja wcinam ją z dipem czosnkowo -ogórkowym lub koperkowym , ale najsmaczniejsza jest z chrzanowym 😉
Składniki :
- 6 jajek
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 puszka -mała ,kukurydzy
- 1/2 opakowania mrożonych karotek
- żelatyna lub agar
- 3 kostki bulionowe warzywne
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo -studzimy i obieramy z łupinek , kroimy na połowę . Karotki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy , studzimy i odstawiamy . Natkę pietruszki siekamy drobno . W słoikach lub miseczkach układamy jajka na przemian z warzywami : marchewką , groszkiem ,kukurydzą i przesypując każda warstwę natką pietruszki .
W garnku zagotowujemy 1,5 l wody , dodajemy kostki rosołowe , pieprz , cukier i cytrynę , po zagotowaniu , wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę ( lub agar ) według instrukcji z opakowania . Zalewamy , ciepłą zalewą nasze warzywa z jajkami i odstawiamy do przestygnięcia , kiedy słoje będą już zimne , wstawiamy je na 12 godzin do lodówki . Po tym czasie galaretka jest gotowa . Pyszna z dipem chrzanowym ( przepis na blogu w dziale dipy sosy ,pasty ) Zamknięta w słoiku postoi tydzień . Smacznego 😉