Wegetariańska , faszerowana cukinia
Pyszna lekka potrawa ,ze zdrowych warzyw i mniej zdrowego sera 😉 Dobra , na zmęczenie mięsem , lub jako przystawka . Ja czasami robię ją, zamiast ziemniaków do fileta z ryby na parze . Nieskomplikowana , w przygotowaniu , może być zapiekana z innym daniem , co także mi się często zdarza , gdyż piekarnik jakoś nie chce być z gumy i się rozciągnąć ,żeby więcej pomieścić . Smaczna i prosta potrawa . Polecam 😉
Składniki
- 1 cukinia
- małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 serek pleśniowy śmietankowy
- sól , chilli do smaku
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół . Obie połowy wydrążamy łyżką z miąższu , zostawiając tylko około 0,5 cm ( jak na zdjęciu ) . Miąższ siekamy drobniutko , cebulkę obieramy i kroimy na kawałeczki , pomidorki kroimy w ćwiartki , 2-3 zostawiamy i kroimy w plasterki ( do dekoracji ) .
Cebulkę podsmażamy na złoty kolor, razem z pokrojoną w kosteczkę papryką , dodajemy do niej miąższ z cukinii i pomidorki -smażymy mieszając dalej . Pod koniec dodajemy ,czosnek wyciśnięty praską , solimy do smaku oraz dodajemy chilli mielone . Następnie nadziewamy każdą połówkę cukinii , układając w niej naprzemiennie kawałek sera pleśniowego i łyżeczkę farszu i tak aż do zapełnienia połówek . Na koniec dekorujemy plasterkami sera i plastrami pomidorków . Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 160 C . Smacznego 😉