Fasolowa zupa mięsożercy ;)

Rate this post

Fasolowa zupa mięsożercy 😉

To propozycja zupy z mięchem , sytej i nie dietetycznej , taka typowa zimowa sztampa 😉 Jest to chyba jedna z niewielu zup które nawet moi zupoprzeciwni chłopcy zjadają z tylko lekkim marudzeniem . Może dlatego ,że jest mięso 😉 Mając na uwadze zdrowe właściwości fasoli ,trzeba ją włączać w jadłospis wszelkimi możliwymi sposobami . Pomijając aromatyczne skutki uboczne , lub gotując w weekendy , kiedy to są mniej dokuczające ..chociaż może nie trzymać gazowników w domu i puszczać , w tygodniu do szkoły , można się w ten sposób zemścić na nauczycielach , których w dzieciństwie się nie lubiło .. 😉 Szczególnie zimą , kiedy mniej się klasy wietrzy … 😉

fasolowa zupa mięsożercy

Składniki :

IMG_1831IMG_1832

Łopatkę i żeberka płukamy , wkładamy do garnka o pojemności 4 l lub innego . Zalewamy wodą , zagotowujemy , zbieramy szum ,który powstanie na wierzchu i dopiero teraz wsypujemy sól i Vegetę , dodając zmiażdżony ząbek czosnku . Gotujemy 30-40 minut , aż mięso odejdzie od kości , następnie odławiamy i po przestudzeniu obieramy z mięsa i dzielimy-rwiemy na mniejsze kawałki , odstawiamy . Do wywaru pozostałego z gotowania mięsa , dodajemy fasolkę , pokrojoną marchewkę , pietruszkę ,pora i selera naciowego  . Gotujemy około 30-40 minut – aż fasolka będzie miękka , pod koniec gotowania dodajemy  mięso wcześniej zdjęte z żeberek i łopatki ,a także zioła , tymianek,cząber i mielony kminek oraz pieprz . Zupa , jak to zazwyczaj z zupami bywa najsmaczniejsza na drugi dzień odgrzana 😉

IMG_1833IMG_1834

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *