Zapiekanka pasterska – nieco inaczej

Rate this post

Zapiekanka pasterska – nieco inaczej

Ten przepis to w zasadzie prawie klasyczna wersja angielskiej zapiekanki pasterskiej , różnica polega na tym ,że użyłam mięsa pokrojonego w kostkę , a nie mielonego -gdyż tak wolą moi domownicy . To dobry sposób na wykarmienie większej ilości osób, bez długiego pichcenia w kuchni  i stania nad garami . Zapiekanka jest pyszna i bardzo sycąca , po takim obiedzie z przyjemnością wybierzecie się na spacer 😉 Pasuje z naszymi kiszonymi ogórkami lub tartymi buraczkami . Polecam 😉

zapiekanka pasterska

Składniki na dużą porcję 5 – 6 osób : 

pure :

IMG_1996IMG_1990

Mięso , pokroić w małą kostkę , mocno podsmażyć na smalcu w brytfance , tak aż się przypiecze ( jak na gulasz ) . Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę  selera,marchew, pietruszkę i zmiażdżony czosnek  oraz posiekaną cebulę . Zakryć szczelnie pokrywką i dusić na małym ogniu , aż odparuje sok , dolać około 0,5 l wody , dodać sos worcester , sól , pieprz i dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu , aż woda odparuje i sos zacznie gęstnieć .

IMG_1991IMG_1989

Znowu dolewamy wody około 1 szklanki i dusimy – kiedy sos osiągnie gęstą konsystencję , a warzywa prawie się rozgotują ( to one zagęszczają sos ) , wyłączamy gaz i odstawiamy do przestygnięcia . W między czasie gotujemy ziemniaki . Po ugotowaniu jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dodajemy do nich sól , gałkę , czosnek , pieprz , masło i śmietankę – w takiej ilości by powstało aksamitne pure .

IMG_1994IMG_1998

Całość wyrabiamy łyżką na gładką masę . Do naczynia do zapiekania , o wysokich brzegach  , przekładamy gulasz i pokrywamy go naszym pure . Widelcem robimy zdobienia ,żeby wyglądało apetycznie i było chrupiące po zapieczeniu . Wstawiamy do piekarnika na 160 C i pieczemy do czasu ,aż wierzch zrobi się złocisty jak na zdjęciu – około 30-40 minut . Gotowe 😉

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *