Domowe kabanosy z wędzoną papryką

4.3/5 - (9 votes)

Domowe kabanosy z wędzoną papryką

Wszyscy kochają kabanosy , bynajmniej u mnie w domu . Bez wyjątku od starego do młodego  😉  Zabrałam się więc za eksperyment i zrobiłam swoją wersje tego specjału , efekt jest wspaniały , a raczej był bo już zniknął w żołądkach mojego domowego żarłocznego stadka 😉 W najbliższym czasie wykonam następną partię , tym razem spróbuję podwędzić , gdyż te były podsuszane .. 😉 Co do ilości czosnku..hm..no cóż , nasza rodzina wywodzi się chyba z rodu pogromców wampirów , bo kochamy czosnek 😉

kabanosy z wędzoną papryką

Składniki :

IMG_2799IMG_2804

Mięso z łopatki mielimy na drobnym sitku . Słoninę mielimy na sitku o grubych oczkach , tak samo postępujemy z szynką wieprzową – mielimy bardzo grubo . Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę ( jeśli ktoś nie lubi tak mocnego , lub jest wampirem – dodaje mniej 😉 ) . Mięso łączymy razem w jednej misce ( słoninę także ) , dodajemy przyprawy , sól , cukier i wyrabiamy wszystko mocno i cierpliwie , aż masa zacznie być kleista i spójna , a nasze ręce pomarańczowe od dodanej papryki 😉 . Napełniamy masą mięsna nadziewarkę do kiełbas ( bez niej nie ma co zaczynać ) i wypełniamy osłonki , dzieląc je sznurkiem na dowolnej długości kabanosy . Gotowe kabanoski wieszamy w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu gdzie temperatura nie podnosi się powyżej 16 C , przynajmniej na 4 tygodnie , po tym czasie mamy pyszne suszone , kruchutkie ..mniam , oj uwierzcie te ze sklepów chowają się na zawsze  😉 

IMG_2807IMG_2923

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Domowe kabanosy z wędzoną papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *