Kiszony warzywny mix
Rozbujałam się z przetworami .W ferworze „walk” na polu kuchennym pozostało sporo pojedynczych egzemplarzy warzywnych -reszek, więc teraz postanowiłam coś z nimi zrobić a mianowicie najprostszą rzecz czyli kiszone mix-y , które będą doskonałym dodatkiem do sałatek lub zdrową przekąską .
Dzisiaj akurat były pod ręką :
- kawałek kalafiora
- plasterki marchewki
- kilka małych buraczków
- łodygi selera naciowego
- woda 1l i 1 duża łyżka soli , ząbki czosnku , kawałek chrzanu , baldachy kopru
Wszystkie warzywa obieramy ,kroimy w dość duże kawałki . Na dnie słoików układamy koper,chrzan i czosnek , a następnie warstwowo kładziemy na nich warzywa . Zalewamy wszystko wodą ( ja zalewam zwykłą, zimną z kranu ) z solą i odstawiamy na parę dni .Po ustaniu burzliwej fermentacji , dokręcamy pokrywki i wstawiamy do chłodnego miejsca . Teraz pozostaje już tylko konsumować ..szczególnie smaczny jest kalafior ,a do tego bardzo ładny gdyż od soku z buraczka robi się różowy 😉