Lemon Chicken

Rate this post

Lemon Chicken 

Kurczak , a co by innego miało wylądować na talerzu ? No można , różne rzeczy , ale kurczak przede wszystkim jak twierdzi moja rodzinka , a z nimi ciężko dyskutować 😉 Tak więc na dzisiaj cytrynowy kurczak , pieczony z czosnkiem i  rozmarynem..mniam po prostu pychota . Wbrew nazwie mięso absolutnie nie jest kwaśne ,  ma przyjemny posmak cytryny , lekką słodycz i aromat czosnku no i cudowny zapach rozmarynu  na chrupiącej skórce .. 😉 To włoski klasyk , w każdym rejonie tego kraju przygotowywany wedle domowych receptur i jak to u klasyków bywa , smaczny , przecież nie bez powodu wałkowany pokoleniowo 😉 

Lemon Chicken

Składniki :

IMG_3048IMG_3049

Kurczaka wypłukać , oczyścić , przekroić na dwie połowy . Każdą z połówek kurczaka , natrzeć oliwą z oliwek , proszkiem z liści kaffir  , posolić , popieprzyć , ułożyć na blaszce do pieczenia dociskając go do blaszki ręką  . Gałązki rozmarynu i tymianku, poukładać na kurczaku,posypać suszonymi ziołami ( rozmaryn )  , parę gałązek, można włożyć pod tuszki , czosnek obrać , podzielić na ząbki i poukładać na i pod kurczakiem .

IMG_3050IMG_3051

Cytryny przekroić  z każdej połówki odkroić jeden cienki plaster ,  resztę cytryny wycisnąć  do szklanki , dodać do niego cukier , wymieszać , aż się rozpuści . Tak przygotowaną marynatą polać wierzch kurczaka . Skórki po wyciśniętych cytrynach powkładać pod i pomiędzy kawałki kurczaka , na koniec wszystko , obkładamy plastrami masła i dekorujemy plastrami cytryny , podlewamy winem . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , kontrolując ,żeby wierzch się nie przypalił , w razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową . Gotowy , podajemy z pieczywem , puree lub ryżem  , każdy kawałek kurczaka polewamy wywarem powstałym podczas pieczenia przed podaniem , jest naprawdę pyszny jedyny w swoim rodzaju 😉

IMG_3055Lemon Chicken

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *