Nadziewane małe główki kapusty
W ogrodzie znalazłam kilka małych ,ale zwartych główek białej kapusty. Surówki już nam lekko się przejadły ,więc postanowiłam zrobić coś ciekawszego . Jak zawsze ułatwiając sobie życie wykombinowałam potrawę jednogarnkową …
Skład :
- 3 główki kapusty -malutkie
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego lub drobiowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- około 50 ml słodkiej śmietanki 12 % ,sól ,pieprz do smaku
Kapustę obieramy z ciemnych liści , przekrawamy na pół i wycinamy głąb . Wyjmujemy środek kapusty ,robiąc miejsce na farsz w centrum każdej kapuścianej połówki . Do miski wrzucamy mięso mielone ,dodajemy jajko, wsypujemy bułkę tartą ,pieprz,sól , siekamy oraz dodajemy również wszystkie kawałki kapusty, które pozostały po wyjęciu środków i wyrabiamy na gładką masę . Masą mięsną wypełniamy połówki kapust . Brytfankę lub garnek ,stawiamy na ogniu , wlewamy odrobinę oleju i układamy w niej dość ciasno ( na styk) kapustki ,mięsem do dołu . Podsmażamy parę minut po czym zalewamy puszką pomidorów i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty . Na koniec wykładamy kapustki na talerze, a sos powstały w wyniku duszenia, miksujemy blenderem ze śmietanką-doprawiając do smaku solą ,pieprzem i polewamy nim nasze danie. Dobre jako samodzielny obiad ,czy kolacja, ale może stanowić także dodatek do kaszy lub ziemniaczków jak kto woli ..Smacznego 😉
Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę…
Ale świetny pomysł, coś innego i ciekawego.