Niezastąpiony, kotlecik mielony
Zawsze kiedy na dworze robi się chłodno , zaczynają się grzyby i buraczki , na kotlety mielone przychodzą nam smaczki… Dnia pierwszego masz obiad kolego , dnia następnego burgera domowego , a dnia trzeciego na kanapce pokrojonego wsuniesz z takim smakiem jak dnia pierwszego 😉 To był hymn na cześć pysznego mielonego !
Szacowny skład składników 😉
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko , bułka tarta , sól ,pieprz do smaku
- pół średniej cebulki białej
- olej do smażenia , 0,5 szklanki wody
Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko i 3 łyżki bułki tartej ,sól,pieprz do smaku i 0,5 szklanki wody . Cebulkę drobniutko kroimy i podsmażamy na zloty kolor , po czym dodajemy do miski z mięsem . Całość wyrabiamy na zwartą masę ,formujemy kulki średniej wielkości ,obtaczamy w pozostałej bułce tartej . Na rozgrzanej patelni z tłuszczem kładziemy nasze mięsne kulki i lekko rozpłaszczamy łopatką dociskając je do gorącej patelni -smażymy z obu stron na złoty kolorek na średnim ogniu ( na dużym pozostały by surowe w środku ) . Gotowe !