Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej
Dalszy ciąg przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika . Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie , bardzo lubię ich smak i delikatną słodycz z posmakiem goryczy , a do tego doskonale nadają się do tego przepisu ogórki przerośnięte lub gorzkie . Takie przetwory muszą się koniecznie znaleźć w domowej spiżarce , nie ma opcji ,żeby ich nie było , no pewnie była by rozpacz, płacz i żal 😉
Składniki :
- 3 kg przerośniętych ogórków
- kilka baldachów kopru z nasionami
- 2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik )
- 2 łyżki soli
zalewa
- 5,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wybieramy środek łyżeczką ( pozbawiamy nasion ) , kroimy na plasterki grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można oczywiście inaczej jak ktoś lubi różne kształty 😉 Ogórki posypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na całą noc . Następnego dnia , do wyparzonych słoików , wkładamy po jednym baldachu kopru , 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku , resztę przestrzeni luźno wypełniamy ogórkami .
Wszystkie składniki na zalewę , oprócz musztardy , wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , następnie odstawiamy do wystygnięcia . Do ostudzonej zalewy dodajemy musztardę i mieszamy aż wszystko się połączy ( malutkie grudki mogą pozostać 😉 ) . Chłodną zalewą , zalewamy ogórki i zakręcamy . Pasteryzujemy 15 minut , po czym wyjmujemy i odstawiamy dnem do góry ,aż do wystygnięcia . Możemy próbować dopiero po około dwóch tygodniach , jak już wszystkie smaki się przegryzą . Smacznego 😉