Ogórki po indyjsku do słoika na zimę
Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam 😉 A do tego majonezik ..i na siłownię 😉
Składniki :
- 3 kg ogórków
- 2-3 cebule
- gorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoik
zalewa
- 1 l wody
- 0,5 l octu spirytusowego 10 %
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki curry
Ogórki myjemy , namaczamy w zimnej wodzie przez około 3 godziny , żeby zrobiły się bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy , a na wierzch kładziemy 2-3 plastry cebuli . Wszystkie składniki zalewy , oprócz curry wkładamy -wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku dodajemy curry , mieszamy i wyłączamy gaz . Gorąca zalewą zalewamy słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy 5-6 minut w gorącej wodzie . Pierwszej próby smaku , możemy dokonać po 14 dniach . Smacznego 😉
Witam.
Wyprodukowałam te ogóreczki 2 tygodnie temu.
Przed chwilą otworzyłam słoik i zrobiłam z nimi kanapki.
Wyszły fantastyczne.
Chociaż nie jestem miłośniczką curry w tym przepisie przyprawa ta mi nie przeszkadzała a nawet podkręcała smaczek.
Fajny przepis, dziękuje i pozdrawiam.
Takie właśnie robię, tyle tylko że bez cebuli i mniej octu. Zainspirował mnie widok słoików w supermarkecie a że lubię curry dodałam od siebie. A tu proszę podobny przepis. Są tak dobre do kanapek że uchował sie tylko jeden słoik (na święta). 🙂
Właśnie trzeci raz robię,rewelacja rodzina i znajomi zachwyceni.Polecam.