Wielki kluch – pyszny obiadek

5/5 - (1 vote)

Wielki kluch- pyszny obiadek

Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo wymyśliły ,że zamiast kilku można zrobić jednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie 😉 

wielki kluch pyszny obiadek

Składniki :

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól do smaku

farsz :

  • 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 30%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • folia aluminiowa do pieczenia

IMG_4653IMG_4654

Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach .

IMG_4656IMG_4657

Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy i pieprz . Całość mieszamy . Ciasto rozkładamy równą warstwą na foli spożywczej ( jak na zdjęciu ) , na grubość około 1 cm . Na środku ciasta układamy farsz i delikatnie zawijamy w kształtny baton , jednocześnie owijając folią , kilka razy dla usztywnienia . Przekładamy na formę do pieczenia , którą zalewamy wodą do połowy kluchy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 C , przez 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy , pozwalamy 10 minut , odpocząć klusce i możemy odwijać , kroić i podawać , doskonały z sosem czosnkowo ,ogórkowo -jogurtowym  😉 Smacznego 😉

IMG_4658IMG_4659

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Wielki kluch – pyszny obiadek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *