Wielki kluch- pyszny obiadek
Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo wymyśliły ,że zamiast kilku można zrobić jednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie 😉
Składniki :
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól do smaku
farsz :
- 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka gęstej śmietany 30%
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
- folia aluminiowa do pieczenia
Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach .
Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy i pieprz . Całość mieszamy . Ciasto rozkładamy równą warstwą na foli spożywczej ( jak na zdjęciu ) , na grubość około 1 cm . Na środku ciasta układamy farsz i delikatnie zawijamy w kształtny baton , jednocześnie owijając folią , kilka razy dla usztywnienia . Przekładamy na formę do pieczenia , którą zalewamy wodą do połowy kluchy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 C , przez 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy , pozwalamy 10 minut , odpocząć klusce i możemy odwijać , kroić i podawać , doskonały z sosem czosnkowo ,ogórkowo -jogurtowym 😉 Smacznego 😉
Fajny pomysł 🙂