Chińskie danie – „Jīròu mógū”

5/5 - (1 vote)

Chińskie danie – „Jīròu mógū”

To danie wyszperał w którejś z naszych starszych książek kucharskich „Smaki Chin” , mój starszy syn , który jest ogromnym miłośnikiem dań z wok-a . Samodzielnie , także próbuje kucharzyć , co mnie niezmiernie cieszy .. już oczami wyobraźni widzę jak siedzę wygodnie w fotelu , a dzieci serwują mi obiad.. Ta..zapewne , jak będę w domu starców , chora na alzheimera i świat będzie taki , piękny…..  😉 No ,a wracając do przepisu , całkiem sympatyczne danie i nawet udało się zgromadzić wszelakie potrzebne składniki , a to już spory sukces . Jeśli chodzi o smak .. no cóż jak to dania chińskie , smaczne ale jak dla mnie, to wszystkie są jednak nieco do siebie podobne . Młodzież wtrząchnęła i była zadowolona , więc odhaczam jako pyszne 😉

chińskie danie

Składniki na około 3 osoby :

IMG_2358IMG_2359

Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się sprężyste  , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian  i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników , posypujemy siekaną dymką i sezamem . Gotowe 😉

IMG_2361IMG_2365

 

 

 

1 thought on “Chińskie danie – „Jīròu mógū””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *