Brytyjskie kruche paszteciki

5/5 - (4 votes)

Brytyjskie kruche paszteciki

Uwielbiam paszteciki , szczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak.. wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na bazie mięska z kurczaka . Ten rodzaj pasztecików charakteryzuje się niezwykle kruchym i smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie 😉 

IMG_6028

Składniki :

ciasto 

Farsz :

  • Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości
  • kawałek wędzonego boczku , około 100 g
  • 2 średniej wielkości cebule białe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu worcester lub maggi w płynie
  • sól, pieprz  do smaku

IMG_6017

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić na gładka masę , która w miarę odchodzi od rąk . Uformować w kule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia  .

IMG_6020

Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki .

IMG_6019

Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco i na zimno , szczególnie z barszczykiem  . Smacznego 😉

brytyjskie kruche paszteciki

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *