Kremowa zupa marchewkowo – ziemniaczana z czosnkiem
Delikatna kremowa zupa z nutką czosnku i masła..po prostu ukojenie , zwłaszcza gdy dopadnie nas jesienna grypa żołądkowa jak mnie dzisiaj 🙁 I nie dość ,że apetytu brak to po przeżyciu ataku , ma się ochotę tylko na to co nie podrażni już więcej brzucha . Zupka szybka i nie skomplikowana w zasadzie zrobi się nam sama 😉
Składniki :
3-4 marchewki ( ja użyłam białych i żółtych bo takie akurat obrodziły mi w ogródku ,ale mogą być tradycyjne pomarańczowe ) 3 średnie ziemniaczki 1,5 l wywaru ( rosołu ) na kościach kurczaka lub kostka rosołowa 2 szt 1 średnia cebula biała 2 ząbki czosnku 30 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 łyżka masła ( płaska ) ,sól , pieprz ,gałka muszkatołowa mielona do smaku , natka pietruszki
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka i zalewamy rosołem . Gotujemy pod przykryciem do miękkości , następnie zdejmujemy z ognia -miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jedwabistej konsystencji . W trakcie miksowania dodajemy śmietankę i masło. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką wedle smaku , oraz posypujemy posiekaną drobniutko natką pietruszki -mieszamy i gotowe 😉 Smacznego !
idealnie kremowa! 🙂