Portorykańska zapiekanka
Kuchnia Portorykańska jest u nas słabo znana , ja także nie jestem specjalistą w tej dziedzinie . Poniższy przepis jest dość klasycznym , wykorzystuje jeden z najpopularniejszych w tamtym rejonie świata składnik, jakim jest frijoles negros – czyli czarna fasola , u nas rzadko używana . Fasola ta jest bardzo smaczna , ma niestety wadę , gdyż barwi potrawy na szary kolor i trzeba ją płukać przed dodaniem do pozostałych składników lub polubić ten kolor ( starej wątroby 😉 ) . Z uwagi na bogate wartości odżywcze i unikalne właściwości , warto ją jednak włączyć do swojej diety , a taka zapiekanka może być dobrym początkiem . Danie smakuje naprawdę wyśmienicie i apetycznie wygląda . Polecam poszukiwaczom smaku 😉
Składniki :
- 1,5 szklanki frijoles negros ( ziarna czarnej fasoli )
- 1 szklanka ciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje )
- 1 mała cukinia
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- kilka pieczarek około 8 szt
- 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro
- garść kiełków rzodkiewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego
- około 150 g żółtego sera do utarcia
- sól do smaku
- 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy 😉 ) . Odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia, układamy warstwami, najpierw wymieszane ziarna fasoli i ciecierzycy , następnie pieczarki z cebulą , paprykę , marchewkę ,cukinię i całość polewamy pomidorami z puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi 😉 Smacznego !
Takie danie typu „full”. Full smaku, full wartości, czyli po mojemu 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
Brzmi bardzo apetycznie. Namówię męża do pomocy i przygotujemy sobie w weekend tę zapiekankę 🙂