Wiejski kisz z karkówką
Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze jest daniem wytrawnym ( słonym ) , a tarty bywają także serwowane na słodko . Istotnym szczegółem różniącym te dwa dania, jest także to , że kisze zalewa się masą jajeczną z dodatkiem śmietany lub mleka , a tarty spaja się serem . No ale dość o różnicach , najważniejsze , że jest to danie pyszne , proste i jednogarnkowe . Oszczędza nam sporo czasu , jest bardzo podzielne i może być zrobione z wykorzystaniem resztek np. pieczonej lub grillowanej karkówki z dnia poprzedniego 😉 Polecam , naprawdę fajna sprawa 😉
Składniki :
ciasto
- 1 kostka smalcu
- 3,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki śmietany 30 %
- sól – jedna płaska łyżeczka
Farsz :
- 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 😉
- 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego 😉 )
- 1 średnia cebula
- 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu )
- 3-4 średnie pieczarki
- sól , pieprz do smaku
Masa :
- 4 jajka małe lub 3 duże
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kilka kawałków sera camembert do wciśnięcia 😉
Składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone ( smalec i śmietana ) . Smalec siekamy, wrzucamy do miski , wlewamy śmietankę i pozostałe składniki i całość wyrabiamy – wygniatamy na gładką kulę ciasta . To była ta najtrudniejsza i najbardziej mozolna część . Teraz kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę . W między czasie przygotujmy sobie farsz – zdąży wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut
. Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już nie smażymy . Składniki na masę jajeczną umieszczamy w misce i trzepaczką łączymy ze sobą . Ciasto na kisz , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykładamy nim formy ( w mim przypadku kilka małych jedno-porcjowych ) do pieczenia . Na ciasto wkładamy folię aluminiową i wysypujemy groch . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika – podpiekamy 20 minut . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia , zsypujemy groch ( przyda się nam następnym razem ) . Wkładamy farsz, wciskamy ser camember , zalewamy masą jajeczną i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 minut , aż kisze ładnie się zrumienią . Wyjmujemy , pozwalamy im lekko przestygnąć i gotowe , można serwować . Smacznego