Sałatka „Koperkowe kurcze”
Dzisiaj sałatka inne niż wszystkie , aromatyczna i pyszna . Wędzone kurcze w połączeniu z koperkiem i kukurydzą , gotowanym w curry ryżu ..bajka . Naprawdę trafiona kompozycja . Żadna kuchnia orientu , czy regionu , po prostu taka sobie mieszanina , która wyszła obłędnie i od dzisiaj zostaje jako ulubiona sałatka rodzinki 😉 Nie było sprzeciwu przy stole , ani uwag , za to prośby o dokładkę sypały się gęsto – tak jak lubię 😉 Spróbujcie , może i Wam przypadnie do gustu .
Składniki :
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 2 wędzone udka kurczaka
- 1 pęczek koperku
- 2 kawałki papryki konserwowej ( dwie ćwiartki )
- 3 liście musztardowca ( lub łyżeczka musztardy chrzanowej )
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czubata łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu – czubate
- sól do smaku
Ryż gotujemy jak w przepisie na opakowaniu , tyle że podczas gotowania oprócz soli , wsypujemy łyżeczkę curry . Odlewamy , odstawiamy do przestygnięcia , ja zazwyczaj przelewam na gęstym sitku zimną wodą , tak samo jak makaron , wtedy się nie skleja i nie rozmięka za bardzo . Do ryżu na sitko wsypać kukurydzę i zostawić do porządnego odcieknięcia na około godzinkę . Paprykę siekamy , tak samo wszystkie natki : koperek , szczypiorek i liście musztardowca , przekładamy do miski , dodajemy pokrojonego i odspojonego od kości kurczaka , czosnek wyciśnięty praską , mieszamy . Następnie wsypujemy ryż z kukurydzą , majonez , solimy do smaku i mieszamy do połączenia składników . Dobra jest od razu , ale najlepsza jak postoi chociaż godzinkę .