Polędwiczki z dorsza owijane cukinią
Piątek , to zazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie 😉 Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś chce ją jeszcze bardziej odchudzić , wystarczy nie podawać z sosem ..chociaż bez niego , to już nie to samo . Dorsz wychodzi delikatny i dzięki owijce z cukinii pozostaje soczysty . Naprawdę fajna potrawa i wbrew pozorom , prosta do zrobienia .
Składniki :
- 5 polędwiczek z dorsza ( mrożonych )
- 2 małe cukinie ( takie mają miękką skórkę )
- 5 cienkich plastrów masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- sól , biały pieprz do smaku
- przepis na sos beszamelowy znajdziecie tutaj
- mały słoiczek kaparów ( ja użyłam własnych z nasturcji )
Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , doprawiamy białym pieprzem i odstawiamy . Cukinie myjemy , po czym obieraczką do warzyw skrawamy cienkie plastry , wzdłuż warzywa , razem ze skórą . Następnie układamy plastry cukinii tak , aby lekko na siebie zachodziły ( około centymetr ) , teraz kładziemy dorsza i delikatnie zwijamy , tak jakbyśmy rolowali dywan ( jak na zdjęciu ) .
Układamy na plastrach masła w naczyniu żaroodpornym . Posypujemy czosnkiem , lekko solimy , można też położyć na wierzchu kilka plastrów masła , będą mniej dietetyczne ale smaczniejsze 😉 Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy około 15 – 20 minut , bez termoobiegu . Podajemy z sosem beszamelowym , wymieszanym z dodatkiem kaparów . To by było na tyle 😉 Smacznego !
Mmmmniam, dziękuję za pomysł
aż ślinka cieknie zapraszam do mnie
http://filmowyzbiornik.blogspot.com/