Kapary z nasturcji po polsku

Kapary z nasturcji po polsku 

Nie powiem ,że uwielbiam kapary , raczej nie bardzo , ale jako dodatek do niektórych dań są niezbędne . Można oczywiście kupić gotowe , ale po co , skoro nasturcji w ogrodzie jest pełno ( bo uwielbiam patrzeć na jej kwiaty ) , więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa . Przepis jest prosty , a efekt znakomity , smak jak sklepowe i do tego zdrowsze , bo bez zbędnych chemicznych dodatków . Kaparów może nie lubię , ale solę w sosie kaparowym uwielbiam .. 😉 Do dzieła 😉 

kapary z nasturcji po polsku

Składniki  na 3 słoiczki po koncentracie  :

  • 3 garście zielonych nasion nasturcji ( takich jak na zdjęciu )
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 l wody
  • małe ścinki chrzanu

zalewa :

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu winnego -białego 6%
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka estragonu lub kilka gałązek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego

IMG_4624

Nasiona płukamy , rozdzielamy i wsypujemy do miski . 1 L wody zagotowujemy , rozpuszczamy w nim sól i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną solanką zalewamy nasiona i odstawiamy na 24 godziny .

IMG_4641

Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować , doskonale przechowują się nawet ponad rok . Polecam 😉

IMG_4644

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *