Kurczak curry z Sambar Masala
Obecnie, na rynku jest mnóstwo, oryginalnych , indyjskich mieszanek masala do curry i nie tylko , co aż zaprasza do gotowania . Oczywiście zakupiła kilka ..dziesiąt 😉 Więc czas je spożytkować , tym bardziej ,że moje młodsze dziecko , uwielbia kuchnię indyjską i to ostrą . Sambar Masala jest bardzo aromatyczną przyprawą , w jej skład wchodzą : kolendra, kurkuma, kumin, chilli, fenkuł ziarno, gorczyca, pieprz czarny, soczewica, kminek, goździki, kwiat i ziarno gałki muszkatołowej, cynamon, kardamon ziarna, imbir, asafoetida . Można więc zamieszać samemu lub kupić gotowca , który o dziwo nie zawiera konserwantów itp dodatków ( przynajmniej ten ,który mam ja – producenta MDH ) . Danie curry ,wyszło pyszne i w 100% indyjskie 😉 Polecam miłośnikom orientalnych smaków .
Składniki na 4 osoby :
- 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
- 1 puszka pomidorów
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 słodka czerwona papryka grubościenna
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżeczki przyprawy Sambar Masala ( w zależności od ostrości , jaką chcecie otrzymać )
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
Piersi z kurczaka , kroimy w małą kostkę , solimy , zalewamy jogurtem i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju kokosowego , smażymy na nim cebulę , jak się zrumieni , wsypujemy Sambar Masalę , mieszamy i dokładamy paprykę , marchewkę pokrojone w małe kawałki . Warzywa smażymy około 2 minut . Na końcu wkładamy , kurczaka , razem z jogurtem w którym się marynował i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalił około 10 minut . Pomidory z puszki , miksujemy z miodem , wlewamy do pozostałych składników i dusimy tak długo , aż sos curry się zredukuje o połowę , stając się naturalnie gęsty . Gotowe , podajemy ze smażonymi kosteczkami ziemniaków z czarnuszką lub ryżem 😉 Smacznego !