Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów
Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz uwielbiam , niestety, reszta familii, łącznie z sędziwą Japcią ( Babcią 😉 ) nie podziela mojego entuzjazmu , cóż jakoś muszę z tym żyć 😉 Więcej dla mnie ! Zupa jest bardzo , ale to bardzo prosta i szybka w wykonaniu , nie ma problemu z odgrzewaniem , też się dobrze sprawdza drugiego dnia , nawet smak jest jeszcze lepszy . Polecam wszystkim zupojadom , takim jak ja 😉
Składniki :
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka, czerwonej soczewicy
- 1 duża marchew lub dwie mniejsze
- 2 średnie cebule
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 2-3 strąki, świeżego chilli ( przyprawy możecie ograniczyć , jeśli wolicie delikatne smaki )
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 l wody
- 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion
- łyżka klarowanego masła
- sól do smaku
- Gęsty jogurt do dekoracji , ewentualnie parę listków kolendry
Cebulę, chilli , marchew i ziemniaki , obieramy , kroimy , podsmażamy na klarowanym maśle z wszystkimi przyprawami , tak , żeby złapały złoty kolor, ale absolutnie nie mogą się przypalić bo zupa będzie gorzka . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , czerwoną soczewicę i pomidory z puszki . Gotujemy do momentu , aż soczewica , zacznie się rozpadać . Blendujemy na gładki krem i ewentualnie doprawiamy solą do smaku . Wykładamy na talerze , dekorujemy jogurtem , kolendrą i podajemy . Smacznego !