Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym

5/5 - (21 votes)

Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym

Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne jej wariacje i smak , gęstych , aromatycznych , mięsnych ,sosów ..mniam 😉 Oczywiście , jedzona codziennie , jest nieco ciężką potrawą , ale od czasu , do czasu , jak najbardziej ,syci , rozgrzewa , serce i żołądek 😉 

Składniki :

  • 1 kg wieprzowiny ( łopatka,szynka lub chuda karkówka 😉 )
  • 4 cebule
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki , rozrobiona z wodą ( około, pół szklanki wody )
  • mąka do obtoczenia mięsa i smalec do smażenia ( mięso smażone na oleju, będzie mniej smaczne )

Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . Smażymy na rozgrzanym smalcu , z obu stron , tylko do momentu , aż mięso się zrumieni , nie musi być gotowe . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , wykładamy połowę, na dno brytfanki , na niej układamy , obsmażone kawałki mięsa , solimy , pieprzymy , posypujemy, siekanym czosnkiem i przykrywamy, resztką cebuli . Zamykamy brytfankę i smażymy , dusimy , przez około 10 minut , jak cebulka, na spodzie brytfanki się przysmaży , wlewamy dwie szklanki wody , magii , musztardę , miód , mieszamy .

Zamykamy szczelnie , dusimy na małym ogniu , co jakiś czas , sprawdzając , czy woda zbytnio , nie odparowała ( w razie potrzeby podlewamy , ponownie , tak żeby mięso, nie było całkiem zatopione )  . Dusimy , na małym ogniu , przez około 2 – 2,5 godziny . Nie mieszamy .  Po tym czasie ,mięsko jest już miękkie , a cebula praktycznie znika ( rozgotowuje się , tworząc pyszny sos ) , jeśli sosu jest mało , dolewamy szklankę wody , czekamy aż się zagotuje i zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą , do lubianej konsystencji 😉 Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami ..pycha 😉 Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym”

  1. Jak to dobrze ,że znalazłam ten przepis.Zawsze miałam problem ze zrobieniem sosu do mięsa. Albo był za gęsty,albo się nadpalił Dziękuję za „apetyczny” przepis, . Pozdrawiam ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *