Kurczak ” Caserta ” , prosty obiad

5/5 - (4 votes)

Kurczak ” Caserta „, prosty obiad

Kurczak „Caserta ” to  łatwy do wykonania , przepis , nie jest to żadna oryginalna kuchnia włoska , a raczej luźna jej interpretacja 😉  Dlaczego Caserta ? Z prostej przyczyny , jakoś muszę nazywać swoje przepisy ,żeby później móc je odszukać , nazewnictwo kurczak 1 , kurczak 2 itd niewiele mówi . Kurczak Caserta , już inaczej , Caserta to prowincja Włoch , gdzie wytwarza się popularną mozzarelle , a że jest podstawą przepisu , łatwiej mi skojarzyć co też , tam nawrzucałam 😉 Polecam to danie , jest szybkie , proste i bardzo smaczne 😉 

Składniki  na 2 osoby :

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor rzymski typu pasta ( śliwkowy )
  • kilka plasterków salami
  • świeża bazylia do dekoracji
  • czerwone pesto
  • sól , ostra papryka do smaku

sos :

  • 1 mały słoiczek ketchupu z cukinii około 300 ml, tu przepis (lub przecier pomidorowy typu passata  )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu balsamicznego ( najlepiej figowy , ale może być zwykły )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki ( można mniej lub więcej , zależy jak pikantne ma być 😉 )
  • 1 łyżka cukru – płaska
  • sól do smaku

Filety z kurczaka , myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy w poprzek , nie do końca . Smarujemy obficie czerwonym pesto , lekko solimy , w nacięcia wkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę , pomidora i salami , aż do wyczerpania składników ( jak na zdjęciach;) )  . Całość zawijamy w folię do pieczenia , tworząc łódeczki , tak ,żeby można było zajrzeć . Zapiekamy w piekarniku , mniej więcej 20 – 25 minut w temperaturze 170 C ( góra i dół plus termoobieg, piekarnik nagrzany do 170 C przed włożeniem kuraka  ) . Przed końcem pieczenia , rozchylamy delikatnie folię , żeby góra lekko się przyrumieniła . Składniki na sos , przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , wykładamy na talerz , układając na nim filet Caserta . Gotowe . Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *