Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach
Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie , a już szczególnie udany jest jej romans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują 😉 Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają treściwości daniu . Smaczna , lekka zupa , pyszna i bardzo prosta . Genialna na gorące dni 😉 Spróbujcie tego połączenia – polecam 😉
Składniki :
- kawałek młodej kapusty ( może być połowa malutkiej główki, ale nie więcej 😉 )
- 2 kalarepki z liśćmi
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1.2 pęczka natki pieruszki
- 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską
- 100 ml śmietany ,kremówki
- 1 łyżka masła
- 4-5 skrzydełek kurczaka
- sól , pieprz do smaku
- około 3 l wody
Warzywa , obieramy , oczyszczamy – wedle potrzeb i kroimy , szatkujemy w dowolny sposób . Ważne , żeby kawałki nie były zbyt duże . Kalarepkę kroimy razem z liśćmi ( musi być młodziutka , nie zdrewniała ) . Natki siekamy – odstawiamy na bok , użyjemy później . W garnku w którym będziemy gotować , roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem . Dokładamy skrzydełka , ponownie obsmażamy , niezbyt mocno , tylko , tyle żeby zapachniało pieczystym 😉 Dolewamy około 3 l wody , ale najlepiej nie trzymać się sztywno tej ilości , tylko dobrać ją do własnych potrzeb . Generalnie warzywa mają być w niej zanurzone , ale nie luźno pływające 😉 Dodajemy kapustę , kalarepkę , startą na tarce marchew ( lub pokrojoną 😉 ) Doprawiamy solą do smaku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem , aż skrzydełka będą miękkie . Na koniec wlewamy śmietankę , gotujemy jeszcze 5 -6 minut . Wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem , natkami i podajemy . Doskonała sama , jak i z pieczywem . Smacznego !