Ryżowa zapiekanka z indykiem
Zapiekanka to zawsze dobry obiad . Łatwy w przygotowaniu , sam się piecze , a na dodatek wszyscy go lubią . Bynajmniej u nas w domu nie brakuje jej amatorów 😉 Poniższy przepis jest dla tych co lubią mięsa w sosie słodko kwaśnym . Nieco w stylu azjatyckim . Polecam , szczególnie jeśli macie ciężki dzień lub musicie przygotować obiad dzień wcześniej .
Składniki :
- 0,5 kg piersi z indyka ( filet bez skóry i kości )
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego
- 1 mała puszka kukurydzy ( lub 1/2 zwykłej )
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/2 małej cukinii
- 1 dość duża cebula
- 1 papryczka chilli
- 1 słoik sosu słodko kwaśnego
- 1/2 szklanki śmietany , słodkiej
- 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka, startego, świeżego imbiru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- jajka przepiórcze ,parmezan do dekoracji
Pierś z indyka kroimy w średniej wielkości kawałki . Cebule siekamy , cukinię kroimy w kawałki wielkości groszku i kukurydzy . Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy razem z sosem sojowym , cukrem, i imbirem do pokrojonej piersi z indyka . Odstawiamy na godzinkę . Po czym na patelni podsmażamy cebulę , cukinie , dodajemy indyka ,mrożony groszek ,siekane chilli .
Smażymy do momentu aż indyk będzie gotowy. W misce mieszamy , ugotowany ryż , kukurydzę odsączoną z zalewy i zawartość patelni . Całość doprawiamy do smaku kolendrą , solą . Układamy w foremce do zapiekania , wysmarowanej masłem lub oliwą. Zalewamy śmietaną . Wierzch pokrywamy sosem słodko kwaśnym . Całość osłaniamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku , w temperaturze 160 C , około 40 minut . Dekorujemy parmezanem ,sadzonymi jajkami przepiórki i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !
bardzo ładnie podana 🙂
Bardzo fajne źródło białka, zrobie sobie takie danie na 3 dni minimum, dzięki! 😀