Szybki kurczak z boczniakami z Woka

Rate this post

Szybki kurczak z boczniakami z Woka

Dania z Woka swego czasu często gościły w naszej kuchni , obecnie dużo rzadziej , a wręcz sporadycznie . Jak to bywa z moimi chłopakami jeśli się zakochają w jakiejś kuchni jest to przelotne i trwa jeden sezon . Później jak wakacyjna miłość, odchodzi do lamusa i tylko raz na jakiś czas się ją wspomina 😉  Dokładnie tak jest Wokiem . Dzisiaj dopadła ich nostalgia i zażyczyli sobie takie danie . Z Woka najlepiej sprawdza się kurczak i grzyby z warzywami tak więc do dzieła 😉 Proste i szybkie danie , a do tego smaczne i zdrowe . Doskonały wybór na końcówkę tygodnia  . 

Składniki :
  • 100 g , mała paczka makaronu sojowego
  • 1/2 małego brokuła
  • garść kolorowej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 4 boczniaki średniej wielkości
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 mała papryka spiczasta o kruchych cienkich ściankach
  • 2 żółte strąki świeżego chilli
  • pęczek szczypiorku do posypania
  • 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki wina mirin ( lub cherry )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem , zamieszać i poczekać , aż zmięknie , następnie odcedzić . Wszystkie warzywa , siekamy , kroimy w dowolne kawałki , słupki , paski itp . Boczniaki tniemy w paseczki . Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego , 1 łyżką wina mirin , 2 wyciśniętymi praską ząbkami czosnku i olejem sezamowym . Odstawiamy na godzinę . Do rozgrzanego woka wlewamy olej rzepakowy , wrzucamy imbir, kolendrę  , cebule i wyciśnięte praską pozostałe dwa ząbki czosnku .



Podsmażamy na jak największym ogniu , ciągle mieszając . Dodajemy boczniaki , smażymy do momentu aż lekko się przysmażą .Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i kurczaka. Podsmażamy cały czas mieszając około 5 minut . Dolewamy , resztę sosu sojowego i wina mirin , smażymy aż mięso się zetnie.. Czyli kurczak nie będzie wykazywał śladów surowizny 😉 Ewentualnie doprawiamy solą do smaku , jeśli sos sojowy nie był mocno słony .Na koniec wrzucamy odcedzony z wody makaron i smażymy intensywnie mieszając i podrzucając cały czas na dużym ogniu około 5 minut . Podajemy na gorąco , obficie posypane siekanym szczypiorkiem ..pycha 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *