Marynowane grzyby na zimę -prosty przepis
Jest to stary, wypróbowany przepis na doskonale wyważone w smaku grzybki w marynacie . Są nie za kwaśne ,ale także absolutnie nie są mdłe . Bardzo proste w przygotowaniu ,a do tego można je wykonać z dowolnych rodzajów grzybów: prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaczki itp .Więcej pisać nie trzeba ..obronią się same 😉
Skład :
- Grzyby leśne – około 1 kg ( nadają się wszystkie gatunki )
- 1,5 L wody
- 1,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 cebula , kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe , 1 łyżeczka gorczycy białej , 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego ( nie mielonego)
Grzyby obieramy , czyścimy . Młode zostawiamy w całości większe, kroimy na duże plastry. Obgotowujemy około 5 minut we wrzącej wodzie -odcedzamy . Do garnka wlewamy wodę 1,5 l i dodajemy cukier,sól pieprz ziarenka gorczycy , ocet oraz listki laurowe i ugotowane wcześniej grzyby . Cebulę obieramy ,kroimy w dowolne kawałki i również dodajemy do garnka . Wszystko gotujemy około 15 minut i na gorąco przekładamy do słoików wraz z zalewą , zakręcamy i ustawiamy do góry dnem ,aż do ostygnięcia. Tak przygotowanych grzybków nie trzeba już dodatkowo pasteryzować , świetnie przechowują się, nawet ponad rok . Smacznego 😉
Ale tu u Ciebie smacznie 🙂