Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką
Przepis na gładki , aksamitny pasztet z dodatkiem , drobiowych wątróbek . Jest pyszny , doskonały na kolację , czy śniadanie . W zasadzie na każdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie 😉 Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu 😉
Składniki :
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 2 uda drobiowe ( tzw. L )
- 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej )
- 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry )
- 1 marchewka
- 1 cebula – duża lub dwie małe
- 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się nie przypalało , tak długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę podsmażamy na patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną .
Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien mieć dość luźną konsystencję . Zapiekamy w temperaturze 160 C około godzinki ( w zależności od głębokości formy -im głębsza , tym dłużej ) . Wyjmujemy po ostygnięciu , a kroimy po schłodzeniu w lodówce 😉 Smacznego !