Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką

Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 

Przepis na gładki , aksamitny pasztet z dodatkiem , drobiowych wątróbek . Jest pyszny , doskonały na kolację , czy śniadanie . W zasadzie na każdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie 😉 Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu 😉 

Aksamitny pasztet z wątróbka

Składniki :

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 uda drobiowe ( tzw. L )
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej )
  • 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry )
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula – duża lub dwie małe
  • 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej 

IMG_6698

Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się nie przypalało , tak długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę podsmażamy na patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu .  Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną .

IMG_6699

Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien mieć dość luźną konsystencję . Zapiekamy w temperaturze 160 C około godzinki ( w zależności od głębokości formy -im głębsza , tym dłużej ) . Wyjmujemy po ostygnięciu , a kroimy po schłodzeniu w lodówce 😉 Smacznego !

IMG_6701

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *