Barszcz ukraiński – czernichowski
Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu 😉 Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się wywodzimy 😉 Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam 😉 Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami 😉 Polecam !
Składniki :
- 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar )
- 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości
- kawałek kapusty białej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 – 5 ziemniaków
- 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć )
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu
- sól , pieprz czarny do smaku
- gęsta śmietana około 2-3 łyżki
Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane i pokrojone w małe słupki lub kostkę : buraczki, cebulę , marchew , pietruszkę , selera . Dodatkowo ziele angielskie , liść laurowy i grzyby . Zalewamy wodą , tak żeby wszystko było zanurzone ale nie pływało zbyt swobodnie . Lepiej zawsze wody dolać później ,niż przesadzić i zrobić wodziankę 😉 Solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości . Mięso odławiamy i odłączamy od kości . Dodamy je ponownie pod koniec gotowania .
Następnie do zupy wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość duże kawałki , odcedzoną z zalewy fasolę , kapustę , koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek . Gotujemy aż ziemniaki zaczną robić się miękkie . Dodajemy zakwas lub ocet , gotujemy około 5 – 6 minut . Po czym na koniec ponownie wkładamy mięso z żeberek , doprawiamy pieprzem , śmietaną i serwujemy na gorąco . Odgrzewany robi się jeszcze lepszy 😉 Można też podać barszcz z kleksem ze śmietany na talerzu , zamiast dodawania jej do zupy w garnku , wtedy unikniecie efektu zważenia ,który czasami się pojawia 😉 Smacznego !