Botwinka al’a szpinak

Rate this post

Botwinka al’a szpinak 

Zakisiłam buraczki ćwikłowe,a z pozostałej części powstała, ciekawa i smaczna propozycja na przystawkę do obiadu lub samodzielne danie. Jest lekko słodkawa i aromatyczna . Ja osobiście wolę ją wcinać samą z odrobiną jogurtu – doskonała na kolację, błyskawiczna w wykonaniu  i nie wchodzi w biodra 😉 

IMG_8644 (640x427)

Potrzebujemy tylko :

  • 1 pęczek botwinki – nać młodych buraczków
  • 2 ząbki czosnku , pieprz , sól do smaku
  • łyżeczka czubata cukru , łyżeczka soku z cytryny , łyżka oliwy  ,jogurt grecki

IMG_8649 (640x427)

Botwinkę kroimy na dowolne kawałki , oddzielamy łodygi od liści . Na patelni – woku rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku , dorzucamy najpierw łodygi , smażymy około minutki-dwóch i dodajemy liście,dorzucamy sól,pieprz ,cukier  , krótko mieszamy i jak tylko zaczną zmniejszać swoją objętość zdejmujemy z ognia-dodajemy sok z cytryny  i kładziemy na talerz .   Przyozdabiamy dużą łyżką jogurtu greckiego ..Mniam .. 😉

IMG_8640 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *