Kiszone pomidory

Kiszone pomidory 

Uwielbiam okres późnego lata bo to czas robienia przetworów na zimę .. Jest wiele warzyw,owoców i ziół wszystko czego potrzeba, żeby w domu rozgościły się smaki i aromaty , by zapachniało zdrową domową kuchnią, pełną smaku… Dzisiaj przerabiam nadmiar pomidorów z tunelu , a kiszonki to szybki sposób na zdrową przystawkę lub bazę na zupy .

IMG_8589 (640x427)

Składniki z;

  • 1 kg pomidorów
  • 1,5l wody
  • 1,5 dużej łyżki soli
  • kawałek korzenia chrzanu
  •  kilka ząbków czosnku
  • baldachy kopru z nasionami

IMG_8624 (640x427)

Pomidory układamy w wyparzonych słojach , na przemian z koprem , czosnkiem i chrzanem . W wodzie rozpuszczamy sól ( ja używam wody z kranu-nie gotuję jej )   i tak powstałą solanką zalewamy słoje z pomidorami . Przykrywamy pokrywkami ,ale nie dokręcamy do końca , po paru dniach jak ustanie okres burzliwej fermentacji i słoiki przestaną „kipieć ” dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce . Można je przechowywać tak samo długo jak kiszone ogórki -im dłużej postoją tym bardziej są kwaśne i miękkie .  Próbujemy po upływie minimum 9 dni od zrobienia  , gdyż wcześniej nie będą smaczne .  Bardzo dobra jest zupa na bazie kiszonych pomidorów , ale o tym później…

IMG_8588 (640x427)

 

3 thoughts on “Kiszone pomidory”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *