Bułki Tarantule

Rate this post

Bułki Tarantule

 Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać  😉 Dzieciory wymusiły dzisiaj na mnie coś strasznego do jedzenia- chciałam zrobić brukselkę , ale się ulitowałam 😉  , a że paluchy wiedźmy itp. wszędzie są i już się troszkę opatrzyły i znudziły ..wymyśliliśmy sobie sami, swoje tarantulowe buły . Pewnie nie są aż tak straszne , ale na pewno są strasznie ..smaczne 😉 

tarantulowe buły

Składniki :

IMG_5108

Wszystkie składniki z listy ( poza parówkami i serem ) , wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut .Parówki obieramy z celofanowej osłonki , każdą kroimy na trzy części , następnie nacinamy od góry prawie do końca , tak żeby po upieczeniu utworzyły nogi pająka . W bułkach robimy palcem dziurki , wsypujemy ser i umieszczamy pionowo naciętą parówkę , dociskając ciasto wokół niej palcami , żeby się nie wywróciła podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , pieczemy około 30 minut . Po tym czasie , nasze parówki się rozłożą , tworząc piękne tarantule , a bułeczki będą pulchne i chrupkie . Studzimy na kratce , żeby nie zawilgotniały od spodu .Smacznego 😉

IMG_5111

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *