Bułki z nadzieniem meksykańskim
Przepis na proste, smaczne bułki z nadzieniem meksykańskim. Idealne na gorąco i na zimno. Świetnie sprawdzą się w Twojej kuchni jako kolacja czy nawet szybki obiad. Zrobione jednego dnia, spokojnie mogą być odgrzane lub podpieczone w piekarniku czy mikrofalówce. Można by zacząć się teraz rozwodzić jak zdrowe są takie bułki… Jakie niesamowicie łatwe w wykonaniu i jak prosto tworzą zbilansowany, pełny posiłek… 😉 Tylko po co? Wystarczy, że Ci powiem, iż są niezwykle smaczne i dobrze zapełniają brzuszek, a że lepsze od sklepowych to Sam wiesz 😉 Polecam szybki przegryzek, który zawsze będzie pod ręką .
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g )
- 2 łyżki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1,5 szklanki maślanki
- 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- szczypta kurkumy dla koloru ( daję mniej niż pół, płaskiej łyżeczki od herbaty 😉 )
nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki (może być także drobiowe lub jakiekolwiek inne masz pod ręką)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 4-5 pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- około 100g startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- mielony cynamon, szczypta na czubku noża 😉
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- sól do smaku
dodatkowo:
- roztrzepane jajko do smarowania bułek
Czas przygotować nasze bułki z nadzieniem meksykańskim 😉
Mięso mielone podsmaż mocno na patelni. Jak porządnie się zrumieni, dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż do czasu, aż warzywa także nabiorą złocistego kolorku. Mieszaj, żeby się nie przypaliło 😉 Na koniec dodaj odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz wszystkie przyprawy z listy. Passatę, cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Mieszaj smażąc do czasu, aż całość porządnie zgęstnieje. Wymieszaj z tartym serem. Odstaw do wystudzenia.
Składniki z listy ciasto umieść w maszynie do wyrabiania chleba lub wyrób ręcznie. W razie potrzeby możesz dolać więcej maślanki jeśli ciasto jest zbyt gęste lub więcej mąki jak jest zbyt rzadkie i klejące. Po wyrobieniu na gładką masę, odstaw do wyrośnięcia na około godzinkę w ciepłe miejsce. Po tym czasie lekko ugnieć. Podziel na małe porcje-bułeczki.
W rękach rozpłaszczaj ciasto i nadziewaj farszem. Zlepiając brzegi jak u pierożków lub tworząc własny kształt 😉 Ułóż na papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nadać apetycznego błysku 🙂 . Piecz w nagrzanym do 220C piekarniku bez termoobiegu. Z włączoną górną i dolną grzałką. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek ale trwa około 15-20 minut. Jak są złociste to są dobre 😉 Bułki z nadzieniem meksykańskim, serwuj na ciepło lub na zimno. Idealne nawet na drugi dzień 😉 Smacznego!