Kalafior a’ la KFC, chrupiący pomysł na obiad

5/5 - (3 votes)

Kalafior a’ la KFC, chrupiący pomysł na obiad

Kalafior a’ la KFC, jest nie tylko pyszną alternatywą dla posiłków mięsnych. Jest smakowity sam w sobie. Z łatwością przekona, także takich mięsożerców jak nasza rodzinka. Genialnie wprost smakuje z sosem czosnkowym. Ale może być także salsa, a nawet ketchup 😉 Doskonała przekąska, obiad lub kolacja.. Po prostu pyszne i proste, dlatego warte poznania oraz wypróbowania 😉 A że sezon kalafiorowy jeszcze wciąż trwa, to nie żałujmy sobie tych pyszności 😉

składniki dla około 4 osób:

  • 1 dość duży kalafior

ciasto:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 paska łyżka chili lub ostrej papryki ( wg. preferencji 😉 , można zrezygnować z tego składnika jeśli lubisz łagodne)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól do smaku ( 1,5 łyżki w moim przypadku ale raczej polecam dodać „na smak” 😉 )
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki bardzo zimnej wody
dodatkowo:
  • mąka pszenna 2 szklanki do obtoczenia
  • 2 kostki smalcu wieprzowego do smażenia(bardziej chrupiące),w wersji wege olej 😉
  • woreczek foliowy ( ułatwi obtaczanie w mące 😉



Podziel kalafiora na równej wielkości różyczki. Niezbyt duże. Wielkości piłeczki do ping ponga 😉 W misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki z listy „ciasto”. Ma być odrobinę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Odstaw na około 10 minut. Po czym ponownie wymieszaj. To sprawi, że w mące uaktywni się gluten i dzięki temu, po usmażeniu, będzie więcej „chrupkości” 😉 Roztop na głębokiej patelni smalec lub rozgrzej olej. Ma być na tyle głęboka, żeby kalafiorki smażyły się prawie pływając. Teraz szybko i sprawnie, wrzuć kalafiorki do miski z ciastem.

Zamieszaj, żeby wszystkie pokryły się nim w całości. Do woreczka wsyp mąkę pszenną ( 2 szklanki). Przełóż do niego różyczki kalafiora pokryte ciastem. Zamknij i potrząsaj woreczkiem, tak długo, żeby pokryły się całkowicie mąką. Wyjmuj i od razu wrzucaj delikatnie na głęboki, gorący tłuszcz. Smaż do momentu, aż panierka zrobi się ciemno-złota. Wyłów cedzakiem i serwuj na gorąco. Z dowolnym sosem lub dipem. Jeśli dorzucisz jeszcze frytki to już otrzymasz pełną ucztę a’ la KFC. Tylko, że zdrowo, bo domowo 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *