Buraczki w zalewie goździkowej – słodko kwaśnej ,na zimę

Buraczki w zalewie goździkowej -słodko kwaśnej , na zimę 

Dzisiaj wydarłam ostatnią partię buraczków z ogródka i to chyba ostatni pomysł na ich przerób .. Całkiem fajna wersja , pasująca do mięs podawanych na słodko lub słodko-ostro , np. pieczonej kaczki .Buraczki mają ciekawy aromat i są alternatywa dla wszelkich klasyków , które czasem potrafią lekko przynudzać .. 😉 

IMG_9648 (640x427)

Skład :

  • 1 kg buraczków  ( najlepiej mniejszych )
  • 2 duże cebule

zalewa :

  • 1,5 L wody
  •   1 szklanka octu ( niepełna )
  •     1,5 szklanki cukru
  •   1 łyżka soli
  •   10-15 goździków

IMG_9645 (640x427)

Buraczki gotujemy do miękkości, studzimy,obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę . Oba warzywa układamy w słoikach w dowolny sposób , tak aby leżały luźno-nie ugniatamy   . Wodę na zalewę doprowadzamy do wrzenia , dodając do niej wszystkie składniki ( sól,cukier,ocet,goździki ) . Gorąca zalewą, zalewamy słoiki i zakręcamy , ustawiając do góry dnem . Pasteryzujemy drugiego dnia , około 15-20 minut .   Gotowe 😉

IMG_9647 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *