Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad
Carska uczta z łopatki ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste i jednocześnie wypasione danie , które dobrze wygląda i tak samo dobrze smakuje . Spora ilość warzyw , troszkę boczku i kawałki łopatki , a wszystko zapieczone razem w pysznym sosie z dodatkiem przypraw , jak na carskiej uczcie 😉 . Lubię takie jednogarnkowce , są proste i nie wymagają angażowania uwagi . Po prostu wsuwa się je do piekarnika i wyciąga po godzince , czy dwóch ..ot cała filozofia 😉 Polecam , szczególnie że z mięsa z łopatki czasami trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne .
Składniki :
- 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek
- 1 czerwona papryka , grubościenna
- 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 10 plasterków boczku
- 100 ml kremówki
- 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej )
- 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych
- sól do smaku
- masło
przyprawa :
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej , gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej lub łagodnej
- 1 łyżeczka cukru
Łopatkę dzielimy na małe płaskie kawałeczki , mniej więcej takie ,żeby po rozklepaniu były wielkości środka dłoni . Rozbijamy tłuczkiem , doprawiamy każdy suszonymi pomidorami i chilli . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie , każdy kawałek łopatki obsmażamy na złoty kolor z obu stron . Warzywa , ziemniaki i cebulę obieramy , skrawamy na mandolinie do warzyw na cieniutkie plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników .
Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy carską ucztę z łopatki 😉 W miseczce mieszamy składniki z listy przyprawa i obficie posypujemy nią całość . Na wierzchu układamy pojedyncze wiórki masła .Szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 1,5 godziny , po czym zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch . Gotowe można serwować . Doskonale smakuje jako samodzielne danie ..no może tylko watro dodać mizerię lub tzatzyki 😉 Smacznego !