Cebulowo – twarogowa pasta do pieczywa ,domowe Almette
Pasta z twarożku z cebulką przypomina nieco Almette , ale jest zrobiona ze świeżych i pysznych składników , nie zawiera żadnej chemii i tp. Najsmaczniejsza ze świeżym pieczywem z chrupiącą skórką ..Dobra zamiast masła pod wędlinę i pod ser , nie należy tylko przesadzać z ilością cebuli bo pasta zrobi się gorzka . W lodówce postoi 2 do 3 dni .
Składniki :
- 1 twaróg około 250 g ( trójkąt )
- 1/2 małej cebulki , najlepiej w typie szalotki -łagodnej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml śmietanki słodkiej 12%
- sól , pieprz do smaku
Twaróg przekładamy do miseczki , dolewamy śmietankę . Cebulkę siekamy i dokładamy do cebuli i twarogu . Dorzucamy sól, cukier, pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę . Gotowe , pasta jak już pisałam świetnie się przechowuje do 3 dni i jest fajnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego , nawet do pieczeni na zimno , a do tego , dzięki cebulce – samo zdrowie 😉 . Polecam !