Chinkali – gruzińskie kołduny
Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej , szczególnie popularne w Gruzji , pachnące kolendrą i czosnkiem . Przepyszne paczuszki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem , który wygotowuje się z mięsa ..po prostu bajka . Chinkali nie są trudne do zrobienia , a przyjemność jedzenia tego dania nie ma sobie równych , dzieci są zazwyczaj zachwycone pakiecikami , które mogą chwycić w rączki za dzyndzelek i obgryzać dookoła , będąc umazanym w wypływającym wywarze .. 😉 Warto spróbować tej ciekawej i naprawdę smacznej kuchni . Tak więc dzisiaj kulinarna podróż do Gruzji 😉
Składniki :
Ciasto :
- 3 szklanki mąki pszennej 450
- tak na oko 3/4 szklanki wody
Farsz :
- 0,6 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 1 szklanka rosołu wołowego lub wywaru z kości wieprzowych
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 cebulki szalotki
- sól , pieprz do smaku
Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy wodę , szczyptę soli i wszystko zagniatamy na jednolitą , gładką i sprężystą masę . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy posiekaną kolendrę , sól,pieprz,wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobniutko cebulkę , wszystko zagniatamy i wlewamy wystudzony bulion , mieszamy dokładnie , tak żeby wszystkie składniki się scaliły .
Ciasto wałkujemy tak , jak na nasze pierogi , tylko zostawiamy odrobinę grubsze . Kroimy w kwadraty mniej więcej 10 x 10 cm , na każdy kawałek kładziemy sporą ilość farszu i składamy wszystkie rogi razem , następnie zlepiamy otworki , łapiąc za krawędzie i podciągając do pozostałych rogów ,cały koniuszek , skręcamy w mały czubek – cycek 😉 Teraz w dużym garze zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy po kilka chinkali , jak po paru minutach wypłyną do góry to znaczy ,że są gotowe ( czas gotowania to około 5-6 minut , ale lepiej sprawdzić na jednym , bo różnie to bywa , przy różnych wielkościach 😉 ) Podajemy posypane świeżą kolendrą , na gorąco .. Smacznego 😉