Chleb pełnoziarnisty pszenny z automatu

4.2/5 - (10 votes)

Chleb pełnoziarnisty pszenny  z automatu

Jak już dorwałam w swe rączki automat , to czas go zajeździć , jak to skwitował mój mąż 😉 Dodając ..kupię Ci drugi kochanie , jak ten nie zniesie presji Twojej kuchni ..:) Akurat 😉 Uwielbiam eksperymentować , a jak coś działa to trzeba to ujeżdżać  i sprawdzić ile wytrzyma , tak więc dzisiaj piekłam chleb pszenny ale pełno ziarnisty , żeby było zdrowo . Wyszedł smaczny , nic dodać , nic ująć . Na zdjęciu oceńcie sami 😉

chleb pełnoziarnisty pszenny

Składniki na dużą foremkę o dwóch łopatkach  :

IMG_1935IMG_1936

Do automatu najpierw wlewamy wodę , olej , dodajemy drożdże i wszystko zasypujemy mąką . Dokładamy szczyptę soli , cukru . Lekko zruszamy-mieszamy łyżką , tyle żeby woda ciut wyszła na wierzch , inaczej może nam się w automacie zawiesić i nie do końca wyrobić  . Włączyć automat na funkcję wyrabiania z wyrastaniem . Ja mam automat Biffinet 1711 więc jest to program nr 10 .  Następnie , jak maszyna się wyłączy -wyrównać wierzch ciasta chlebowego łyżką , gdyż często jest nierówne i chleb po upieczeniu , tez wyjdzie nie równy .Włączamy  program do wypieku, u mnie to nr 12 , na 1 godz. 40 minut . Wyjmujemy chleb zaraz po wyłączeniu maszyny , kiedy jest jeszcze gorący -usuwamy łopatki , jeśli się wpiekły  co czasem się w moim zdarza 😉  . Chleb kładziemy na dwóch drewnianych łyżkach lub jakiejś kratce ,zostawiamy  do całkowitego wystygnięcia -nie kroimy na gorąco bo w środku zrobi się klucha . Chleb wychodzi pyszny i nie tak ciężki jak orkiszowy , ale zdecydowanie bardzo sycący . Polecam 😉

IMG_1937IMG_1944

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Chleb pełnoziarnisty pszenny z automatu”

  1. Niestety nie mam pojęcia co się stało ale wszystko zrobiłem jak należy i wyszedł zakalec nie mam możliwości ustawienia godzinie 1i 40 minut tylko godzinę proszę o pomoc

    1. Fakt niektóre automaty mają zbyt krótki czas na wypiek pieczywa z ciężkiej mąki pełnoziarnistej . Ja w takich przypadkach , wyrabiam ciasto w automacie , a wyrastanie i wypiek kontynuuję tradycyjnie w piekarniku w temperaturze 220 C ( piekarnik koniecznie rozgrzany do tej temperatury zanim wsuniemy chleb i wypiek bez termoobiegu – czas krótszy około 60-70 minut w zależności od grubości bochenka ) . Można też jak automat się wyłączy włączyć go szybciutko ponownie i niestety z zegarkiem w ręku pilnować czasu , po to by móc wyłączyć go wcześniej . Generalnie , automatu na chwilę obecną używam jako rąk do wyrabiania ciast , a piekę w piekarniku – zdecydowanie przynosi to lepszy efekt i bardziej chrupiącą skórkę .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *