Cukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie
Cukinia duszona z fasolką to prostota w wielkim stylu . Jest sezon na oba te pyszne warzywa więc nie żałujmy sobie , szczególnie jeśli mamy własny ogródek warzywny 😉 Doskonałe danie samo w sobie , jeśli tylko dodamy grzanki czosnkowe lub idealna przystawka do dań obiadowych .. Jak tylko chcecie lub macie fantazję . Prosta , pyszna potrawa , obowiązkowa latem 😉
składniki :
- 2 garście fasolki szparagowej , tak na oko 😉 Ile macie tyle będzie ok
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- mleko
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- sól , pieprz do smaku
cukinię kroimy w dowolne kawałki , najlepiej w półksiężyce . Cebulę także kroimy w piórka , a fasolkę na kawałki niezbyt długie . Na maśle rumienimy cebulę , dodajemy fasolkę i cukinię , gałkę muszkatołową , sól do smaku . Jak warzywa zaczną mięknąć , wsypujemy mąkę , mieszamy i wlewamy mleko . Dolewamy ciągle mieszając do momentu aż konsystencja sosu będzie Wam odpowiadać . Na koniec doprawiamy pieprzem , sypiemy siekanym koperkiem i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !