Czerwona zupa drwala
Czerwona zupa drwala , to rozgrzewająca zupa z kaszą gryczaną , warzywami i wędzonym boczkiem . Jest naprawdę pyszna , a do tego szybka i niekłopotliwa w przygotowaniu . Co prawda drwali w domu nie mam , ale ktoś drewno do kominka dźwigać musi , tak więc z nadzieją ,że to nie będę ja , tylko moi chłopcy -gotuję tą zupkę .. 😉 Wiadomo jednak , że nadzieja matką głupich..ale na szczęście , każda matka swoje dzieci kocha , więc ..nastawię zupę i idę po drewno … Nadzieja ,że zupa nie wykipi w między czasie 😉 Dobra propozycja na obiad w ciągu tygodnia . Zadowoli każdego kto lubi zupy , jest zawiesista ,ale nie zbyt gęsta i bardzo zdrowa 😉 Polecam na chłodne dni , których teraz brakować niestety nie będzie .. 😉
Składniki
- 0,25 g wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 /2 białej części pora
- 1 cebula biała
- 1 średnia marchewka
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 1 garść kaszy gryczanej prażonej
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- 2 kostki bulionowe wieprzowe
- 1 łyżka cukru ( dla równowagi koncentratu )
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki , sól do smaku
Boczek wędzony kroimy w dużą kostkę ( musi być wyczuwalny i widoczny , w końcu to zupa drwala 😉 ) . Warzywa obieramy i także kroimy w kostkę , paski i piórka , tak żeby była różnorodność kształtów -w tym urok zupy . Do garnka wlewamy 2 l wody wrzucamy warzywa i boczek , oraz kostki rosołowe , gotujemy 25 minut , na wolnym ogniu . Po tym czasie dokładamy kaszę , koncentrat pomidorowy , cukier, sól ( jeśli trzeba ) , ostrą paprykę i gotujemy aż kasza będzie miękka około 15 minut na wolnym ogniu . Wyłączamy gaz i dolewamy ciągle mieszając śmietankę . Gotowe ! Podajemy samą lub w towarzystwie pajdy chleba 😉 Pyszna ostra i rozgrzewająca .. Polecam .