Dauphinois-francuska zapiekanka ziemniaczana
Pyszna i prosta zapiekanka Dauphinois , jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub po prostu nim samym w sobie . Szczególnie w okresie zimowo – wiosennym takie potrawy smakują lepiej niż kiedykolwiek . Nie jest dietetyczna , ani szczególnie zdrowa ale na pewno jest niezwykle smaczna , a co tam raz kozie śmierć z tłuszczem na brzuchu , czasem trzeba zaszaleć 😉 Fani wszelkiego rodzaju zapiekanek , także powinni być zadowoleni , bo te ziemniaczki to po prostu rodzaj zapiekanki z samych pyrów , bulew czy nawet kartofli lub ziemniaków … zwał jak zwał , a to samo miał 😉
Składniki :
- 5 – 6 ziemniaków
- 400 g śmietany słodkiej ( optymalnie kremówki )
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 kostki masła
- sól , pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i cieniutko kroimy na przeźroczyste plasterki . Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę ziemniaków , przesypując je solą , pieprzem , czosnkiem , gałką i tak robimy warstwa po warstwie , aż do całkowitego wyczerpania składników . Na koniec całość zalewamy śmietana , tak ,żeby przykryła ziemniaki , na wierzchu układamy kawałeczki masła – dużo i gęsto .
Wstawiamy do piekarnika na 150 C i pieczemy około 60 minut , czasami nawet dłużej , aż do momentu , kiedy ziemniaki zmiękną , a wierzch zrobi się pięknie , apetycznie złocisty 😉 W trakcie pieczenia możemy lekko nakryć zapiekankę folią , jeśli uznamy ,że ziemniaki zbyt zbrązowiały i obawiamy się ,że się przypalą . Doskonały dodatek do każdego mięsnego obiadu lub obiad sam w sobie 😉 Smacznego 😉
Wygląda bardzo apetycznie, a co lepsze można to zrobić bardzo szybko.