Domowa kiełbasa drobiowa – szynkowar
Następny wyrób z szynkowara, to drobiowa wędlinka śniadaniowa. Jest prosta , nie zawiera zbyt wielu dodatków i doskonale smakuje na kanapkach lub posiekana i dodana do sałatki .
Składniki :
- 1 kg podudzi z kurczaka-bez kości
- 0,7 kg piersi z kurczaka ( bez kości )
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 20 g soli peklowej,pieprz do smaku
Mięso płukamy , tniemy na małe kawałki i rozbijamy tłuczkiem , żeby zluzować włókna i ułatwić zlepianie się w całość . Mieszamy z przyprawami,solą i żelatyną-solidnie przez parę minut . Do szynkowara wkładamy woreczek , mięso ugniatamy w nim jak najciaśniej ,zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wkładamy szynkowar z zawartością, do garnka z wodą ,wyłożonego na dnie ścierką ( wody powinno być o 2 cm mniej, niż wysokość szynkowara ) Gotujemy przez 1,5 godziny w temperaturze 75 C . Wyjmujemy z kąpieli wodnej ,otwieramy pokrywę ,nie wyjmując mięsa, odstawiamy do wystygnięcia , po czym wstawiamy na 12 godzin do lodówki . Gotowe -można wyjmować i zajadać .