Domowa mielonka z kawałkami szynki -szynkowar

Domowa mielonka z kawałkami szynki – szynkowar

Następny wyrób, zrobiony w gorączce świeżo zakupionego szybkowara . Bardzo smaczny i zupełnie inny w smaku od dwóch pozostałych . Oczywiście to nie koniec zabawy w masarza i niedługo wyprodukuje następne 😉

IMG_0121 (640x427)

Składniki na 2 l szybkowar :

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,6 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 20 dg soli peklowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru , 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

IMG_0047 (640x427)

Mięso z szynki  płukamy , tniemy na małe kawałki i rozbijamy tłuczkiem , żeby zluzować włókna i ułatwić zlepianie się w całość . Mielone wysypujemy do miski i dokładamy do niej mięso z szynki  .Mieszamy  z przyprawami,solą,cukrem  i żelatyną oraz połową szklanki wody -solidnie przez parę minut ,aż wszystko zacznie się lepić i kleić  .

IMG_0050 (640x427)

Do szynkowara wkładamy  woreczek , mięso ugniatamy w nim jak najciaśniej  waląc pięścią ( byle nie w  stół 😉 ),zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wkładamy szynkowar z zawartością, do garnka z wodą ,wyłożonego na dnie ścierką  ( wody powinno być o 2 cm mniej, niż wysokość szynkowara  ) Gotujemy przez 2 godziny w temperaturze 80 C . Wyjmujemy z garnka  i otwieramy szynkowar ( mięsa nie ruszamy -ma siedzieć w środku )  żeby mogło częściowo wchłonąć z powrotem, puszczone soki .Odstawiamy do wystygnięcia , po czym wstawiamy na 12 godzin do lodówki . Gotowe -można wyjmować i zajadać .

IMG_0051 (640x427)

 

2 thoughts on “Domowa mielonka z kawałkami szynki -szynkowar”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *