Udka kurczaka po hindusku – prosta potrawa

Udka kurczaka po hinduski – prosta potrawa

Mimo swojej egzotyki przepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu . Kiedyś podpatrzyłam go w jakimś programie o Indiach ,a że był bardzo prosty to i w pamięci został . Co prawda używam gotowej mieszanki curry , ale to chyba nie ma większego znaczenia , wszystkim smakuje, a skoro my nie jesteśmy prawdziwymi Hindusami , to i przyprawa taka być nie musi 😉 

DSC_9328 (640x426)

Skład na 2 osoby :

  • 2 udka kurczaka ( takie L )
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 1 łyżka ( od zupy ) gotowej przyprawy curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej ( płaska )
  • 1 Łyżeczka mielonej papryki ostrej ( potrawa wychodzi średnio ostra )
  • sól do smaku

DSC_9321 (640x426)

Udka kurczaka nacinamy w poprzek aż do kości , nacieramy solą , wkładamy do miski . Zalewamy jogurtem , posypujemy curry, kurkumą ,papryką ostrą oraz słodką , czosnkiem i mieszamy rękami wcierając wszystko w nacięcia mięsa . Takie zapaćkane mięso , odstawiamy na 2 godziny  , żeby się przegryzło ( powinno wyglądać jak na zdjęciu )

DSC_9322 (640x426)

Następnie po upływie tego czasu, wykładamy mięso na blaszkę do pieczenia , wylewając na mięso całą jogurtową marynatę . W stawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez 30 -40 minut ( nacięty głęboko kurczak dość szybko dochodzi )  , uważając żeby się nie przypalił z wierzchu zbyt mocno ( w razie potrzeby można osłonić wierzch folia do pieczenia ).

DSC_9325 (640x426)

 

5 thoughts on “Udka kurczaka po hindusku – prosta potrawa”

    1. Beatko generalnie większość obecnych Hindusow ( Indusów ) ,żyje ściśle wedle doktryny ahinsa , ale z realiów ( niektórzy nadal jedzą mięso ) historycznych przekazów takich jak np. Hymny Rygwedy, najstarsze na świecie teksty religijne przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie mówią, że podstawą wyżywienia najeźdźców aryjskich była mąka jęczmienna, ryż i inne zboża, owoce, mięso kóz, owiec,ptactwa ,krów, jeleni, bawołów, biały ser i inne produkty mleczne. Agni aryjski bóg ognia nazywany był również „zjadaczem wołów i krów” (Rygweda VIII,43,11). Zapewne Twoi znajomi są wegetarianami , ale jednak nie wszyscy Hindusi nimi są . Mogę się mylić -do Indii nie jeżdżę ( choć bym chciała ) a wiedzę mam książkową, natomiast Hindus którego znam ,mięso je a o przekonania religijne go nigdy nie pytałam ,bo nie wypada . Pozdrawiam 😉

  1. Bylam ostatnio w Indiach Polnocno-wschodnich. Z tego co jadlam i z tego co mowil nam pilot wycieczki posilki przygotowywane byly wedlug kuchni indyjskiej ,moze nieco mniej ostre .To prawda ,ze glownie posilki rgotowane byly z warzyw duszonych z przyprawami indyjskimi ale jednoczesnie mielismy do wyboru kurczak ,jagniecine ,ryby oczywiscie o smaku orientalnym.Jako dodatek podawane byly pieczone ziemniaki ,ryz oraz ich slawny chlebek noon -chyba dobrze napisalam?podsumowujac wszystko bylo pyszne i co zadziwiajace doskonale jesli chodzi o trawienie.To sprawilo ,ze nakupilam sobie i najblizszym worek przypraw indyjskich.Wiec tylko musze sie brac do gotowania liczac na przepisy i na wlasna pamiec smakow jaki pamietam z Indii.To wazne ,bo wiem jak to smakowalo .Znakomite!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *