Domowe wieprzowe cheeseburgery
Dzisiaj piekłam bułeczki , przepis zamieściłam chwilkę temu , może parę chwilek.. 😉 Teraz czas wykorzystać je żeby zrobić domowe cheeseburgery , które tak uwielbia mój najstarszy syn , że nawet wyrabia ciasto na buły z ochotą 😉 To proste danie w domowej wersji nie zawiera żadnych konserwantów i nie potrzebnych cukrów , jest zdrowe , łatwo także wiedząc czego się użył policzyć kaloryczność , co czasami nie jest bez znaczenia . Stanowią doskonały obiad , są syte i ogromne oczywiście można je zrobić także z kupnych, jeśli akurat nie mamy ochoty bawić się w piekarza .. 😉
Składniki na 4 osoby :
- 1 kg mięsa z karkówki lub łopatki ( wybrać mniej tłusty kawałek )
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 cebuli
- sól , pieprz
- 1 ogórek konserwowy
- 1 pomidor
- 5 plastrów sera żółtego ( np ementaler )
- mizuna lub sałata ( jakakolwiek zielenina , która jest pod ręką )
sos do cheeseburgera
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 łyżka ketchupu diabelskiego lub ognistego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej mielonej papryki
Przepis na bułki znajdziecie tu : domowe bułki do hamburgerów
Mięso kroimy na mniejsze kawałki ( żeby łatwiej było mielić ) i mielimy na grubym sitku , przepuszczając je dwukrotnie przez maszynkę . Przekładamy do miski , dodajemy musztardę , cebulę startą na tarce o drobnych oczkach ,sól i pieprz . Mieszamy wszystko ręką , wygniatając tak długo ,aż wszystko zacznie się kleić do rąk .
Mięso dzielimy na 4 porcje i formujemy kule , odstawiamy na godzinkę do lodówki ,żeby przeszły smakiem przypraw i stały się bardziej zwarte . Smażymy na patelni grillowej , po położeniu każda kulę rozpłaszczamy łopatką ,żeby utworzyła kształt hamburgera . Pieczemy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu , uważając ,żeby nasze hamburgery dopiekły się w środku . Teraz czas przygotować sos do hamburgerów , czyli mieszamy razem w miseczce wszystkie składniki z naszej listy na sos i odstawiamy na parę minut .
Następnie przekrawamy na pół bułki ( albo domowe ,albo kupne ) każdą połówkę smarujemy sosem hamburgerowym i układamy na nim gorący kotlet , następnie ser , plastry ogórka , mizunę ( lub inną zieleninę ) ,cebulkę i pomidora .Na koniec nakładamy wierzch bułki i gotowe ..warto spiąć cheeseburgery wbita w środek wykałaczką , wtedy możemy je podać na talerzu , bez obawy ,że się rozpadną . Smacznego 😉